Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Лютий » 12 » 9 лютого в Костянтинівській ОДПІ працювала «гаряча лінія»
15:29
9 лютого в Костянтинівській ОДПІ працювала «гаряча лінія»
Тема «гарячої лінії»: Результати роботи ОДПІ за січень 2010року. Електрона податкова звітність. Декларування доходів громадян. На питання громадян відповідала Перший заступник начальника Костянтинівської ОДПІ Ольга Сосновська. Пропонуємо до вашої уваги відповіді на окремі питання, які надійшли під час проведення цього заходу.
Питання: Який порядок отримання резидентського статусу для нерезидента?
Фізична особа - іноземець може самостійно визначити власний резидентський статус у разі обрання основного місця проживання в Україні. Для цього фізичній особі - іноземцю необхідно подати письмову заяву до податкового органу за місцем проживання в Україні з проханням вважати її резидентом для цілей оподаткування податком з доходів фізичних осіб у поточному році (звітному податковому періоді). Наказом ДПА України від 05.10.04 № 581 «Про затвердження примірних форм Заяви фізичної особи - іноземця про самостійне визначення резидентського статусу та Повідомлення працедавця про самостійне визначення фізичною особою - іноземцем резидентського статусу» затверджена примірна форма Заяви фізичної особи - іноземця про самостійне визначення резидентського статусу. Заява складається власноручно із зазначенням таких відомостей: прізвище, ім'я та по батькові, ідентифікаційний номер з ДРФО, місце проживання в Україні із зазначенням адреси житла, дата народження (число, місяць, рік), громадянство, підстава перебування в Україні, час перебування в Україні у звітному періоді, джерело отримання доходу в Україні (назва працедавця, його код згідно з ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, юридична адреса працедавця). Про факт самостійного обрання (визначення) фізичною особою - іноземцем власного податкового статусу як резидента (на підставі письмової заяви) відповідний орган державної податкової служби письмово повідомляє працедавця (працедавців) рекомендованим листом, або повідомляє безпосередньо самого нерезидента.
Питання: Яким чином нараховується ПДФО у разі списання заборгованості по квартирній платі та комунальним платежам фізичних осіб?
 Законом України від 23.06.09 року № 1533–ІV внесено зміни до пп.4.2.11 п.4.2 ст.4 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", згідно з яким підлягає оподаткуванню сума заборгованості за якою минув строк позовної давності, та яка перевищує суму, що становить 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. При цьому, фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. Таким чином, фізичні особи – боржники, у яких починаючи з 24.11.09 року минув строк позовної давності щодо їх заборгованості перед кредиторами, повинні до 1 квітня 2010 року надати річну податкову декларацію. При цьому, при декларуванні доходів за 2009 рік у вигляді заборгованості за якою минув строк позовної давності, не підлягає оподаткуванню сума, що не перевищує 334,5 грн. (669 х 50%).
Питання:Чи підлягають оподаткуванню суми коштів, сплачених юридичними особами на користь закладу освіти за навчання свого працівника у разі звільнення його за власним бажанням?
Відповідно до пп.. 4.3.20 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-ІV „Про податок з доходів фізичних осіб” (із змінами та доповненнями, далі – Закон) сума, сплачена працедавцем на користь закладів освіти у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку-найманої особи за профілем діяльності чи загальними виробничими потребами такого працедавця, але не вище розміру суми, визначеної у пп. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону, у розрахунку на кожний повний чи неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої найманої особи. У 2008 році розмір такої суми складає 890 грн., у 2009 році складає 940 грн. Якщо така наймана особа припиняє трудові відносини з таким працедавцем впродовж такого навчання або до закінчення другого календарного року від року, в якому закінчується таке навчання, то сума, сплачена у компенсацію вартості такого навчання, прирівнюється до додаткового блага, наданого такій найманій особі протягом року, на який припадає таке припинення трудових відносин, та підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
Відділ МРР та звернень громадян ОДПІ
Переглядів: 627 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz