Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2012 » Лютий » 9 » Cудова практика: погашення податкового бору за рахунок готівкових коштів боржника
10:48
Cудова практика: погашення податкового бору за рахунок готівкових коштів боржника
Суть справи: Позивач –ОДПІ, Відповідач – «М». Відповідач не сплатив в повному обсязі грошове зобов’язання по податку з доходів фізичних осіб, яке було визначено ОДПІ за результатами документальної перевірки платника, внаслідок чого виник податковий борг. Заходи примусового стягнення, які були здійснені податкової інспекцію для погашення податкового боргу не дали позитивного результату.
За таких обставин, інспекція звернулась до суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового бору за рахунок готівкових коштів Відповідача.
За результатами розгляду справи суд задовольнив вимоги ОДПІ.
Рішення суду: Задовольняючи позовні вимоги ОДПІ суд виходив з наступного. Відповідно до пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний, зокрема, сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом. У відповідності з п. 57.3 ст.57 цього Кодексу, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.
Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Кодексу встановлено, що сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання вважається податковим боргом.
Пунктом 38.1 статті 38 Кодексу встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк. В порушення вищевказаних вимог Податкового кодексу України, у строки визначені законодавством, не сплатив в повному обсязі узгоджену суму податкового зобов’язання по податку з доходів фізичних осіб.
Відповідно п.41.5 ст. 41 Податкового кодексу України органами, уповноваженими здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу, є виключно органи державної податкової служби.
Судом встановлено, що здійснені ОДПІ заходи примусового стягнення щодо погашення боргу шляхом стягнення коштів з розрахункових рахунків Відповідача в банках не дали позитивного результату, внаслідок відсутності коштів на розрахункових рахунках.
Відповідно до ст. 50 Бюджетного кодексу України податки, збори (обов’язкові платежі) та інші доходи державного бюджету визнаються зарахованими в дохід державного бюджету з моменту зарахування на єдиний казначейський рахунок державного бюджету.
Згідно п.95.1 ст. 95 Кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків, зокрема, шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.
Пунктом 95.4 статті 95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОДПІ підлягають задоволенню.
Віра Плохіх - начальник юридичного відділу
Переглядів: 789 | Додав: kogni | Рейтинг: 5.0/2
Пошук по сайту
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz