Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Лютий » 26 » Сектор апеляцій Костянтинівської ОДПІ на захисті прав та інтересів підприємців
18:00
Сектор апеляцій Костянтинівської ОДПІ на захисті прав та інтересів підприємців
Статтею 67 Конституції України чітко визначено обов’язок кожного громадянина України сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Але, поряд з цим обов’язком платники податків – громадяни України, підприємства, установи та організації наділені певними правами, які дозволяють цивілізовано спілкуватися з працівниками податкових органів: оскаржувати у разі незгоди їхні рішення щодо застосування фінансових санкцій та адміністративних стягнень, отримувати консультації з питань оподаткування, спілкуватися з керівними працівниками податкових органів різних рівнів тощо.
Забезпечення захисту прав і законних інтересів платників податків і громадян при оскарженні ними рішень державних податкових інспекцій є основним завданням сектору апеляцій Костянтинівської ОДПІ. Приємно відзначати, що правова освіченість саме фізичних осіб - підприємців щороку зростає. Вони прагнуть вільно володіти діючим законодавством, вчасно реагувати на зміни в ньому, користуватися своїми правами.
Розглянемо докладніше, як своїм правом на оскарження податкових повідомлень-рішень користувались підприємці міста Костянтинівка протягом останніх трьох років.
Протягом 2007 року до Костянтинівської ОДПІ від фізичних осіб-підприємців надійшла 1 скарга на 1 податкове повідомлення-рішення про визначення сум податкових зобов’язань по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності у вигляді штрафних (фінансових) санкцій за несвоєчасне надання податкової декларації – на суму 0,17 тис.грн.
За результатами розгляду скарги податкове повідомлення-рішення Костянтинівської ОДПІ скасовано повністю у зв’язку з тим, що під час розгляду скарги були прийняті до уваги додаткові обставини: на дату граничного терміну подання податкової декларації приватний підприємець знаходився на стаціонарному лікуванні у травматологічному відділенні.
Крім того, у 2007р. до ДПА у Донецькій області від приватного підприємця подана 1 скарга на рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами без наявності ліцензії на суму 1,7 тис.грн. За результатами розгляду рішення Костянтинівської ОДПІ залишено без змін, а скарга – без задоволення.
Протягом 2008 року до Костянтинівської ОДПІ від фізичних осіб-підприємців надійшло 3 скарги на 3 рішення на загальну суму 10,877 тис.грн., в т.ч.:
- на податкове повідомлення-рішення про визначення податкових зобов’язань з податку на додану вартість на суму 10,7 тис.грн., нарахованих внаслідок невірного визначення платником податків податкових зобов’язань з ПДВ з вартості поставки вантажних послуг за межі України та з обсягу продажу за першою подією – отриманням грошових коштів від покупців як оплати товарів (робіт, послуг), які підлягають поставці. Рішенням про результати розгляду повторної скарги ДПА у Донецькій області після проведення додаткової позапланової виїзної перевірки приватного підприємця, до якої були надані додаткові документи, частково скасовано податкове повідомлення-рішення Костянтинівської ОДПІ на суму 6,7 тис. грн. На теперішній час результати перевірки узгоджені, суми податкових зобов’язань сплачені до бюджету;
- на податкове повідомлення-рішення про визначення суми податкових зобов’язань по податку на додану вартість у вигляді штрафних (фінансових) санкцій за несвоєчасне надання податкової декларації з ПДВ на суму 0,17 тис.грн. Скарга згідно заяви платника податків була самостійно відкликана та залишена без розгляду;
- на рішення про застосування фінансових санкції за здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами без придбання відповідного патенту – на суму 0,007 тис.грн. Скарга згідно заяви платника податків була самостійно відкликана та залишена без розгляду.
Крім того, у 2008р. до ДПА у Донецькій області від приватного підприємця – платника єдиного податку надана 1 скарга на рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій на суму 1,7 тис.грн. за невикористання при здійсненні розрахункової операції з продажу підакцизних товарів (пиво у пляшках) розрахункової книжки чи книги обліку розрахункових операцій, а також за реалізацію товарів без наявності цінників у національній валюті України. За результатами розгляду скарги рішення Костянтинівської ОДПІ на всіх рівнях апеляційного оскарження залишено без змін, а скарга платника – без задоволення. За результатами судового оскарження рішення Костянтинівської ОДПІ також визнано правомірним та залишено без змін.
У 2009 році скористався своїм правом на оскарження податкових повідомлень-рішень один підприємець – платник єдиного податку. За результатами перевірки було встановлено, що цим підприємцем порушені умови перебування на спрощеній системі оподаткування.
А саме: обсяг виручки від реалізації послуг транспортного експедирування за рік перевищив 500 тис.грн. В результаті того, що приватний підприємець самостійно з наступного звітного кварталу не перейшов на загальну систему оподаткування, але не зареєструвався платником ПДВ, Костянтинівською ОДПІ самостійно визначені податкові зобов’язання по податку з доходів фізичних осіб у розмірі 2,52 тис.грн. та податку на додану вартість (з урахуванням штрафних (фінансових) санкцій) у розмірі 25,52 тис.грн. За результатами розгляду скарги податкові повідомлення-рішення Костянтинівської ОДПІ залишені без змін, а скарга платника податків – без задоволення. На теперішній час триває процедура судового оскарження податкових зобов’язань.
Таким чином, у 2009р., в порівнянні з відповідним періодом минулого року, кількість наданих фізичними осібами-підприємцями та розглянутих Костянтинівською ОДПІ первинних скарг зменшилась на 2 скарги, а в порівнянні з 2007р. не змінилась. Розмір сум, що оскаржуються в 2009р., в порівнянні з 2008р. збільшився на 17,17 тис.грн., з 2007р. - на 17,163 тис.грн.
Марина Кіріченко - завідувач сектору апеляцій
Переглядів: 577 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz