Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Жовтень » 14 » У податковій інспекції проведено черговий сеанс «гарячої лінії»
16:00
У податковій інспекції проведено черговий сеанс «гарячої лінії»
У Костянтинівській об’єднаній державній податковій інспекції 12.10.2010р. начальником інспекції Павелко Лілією Генріхівною проведено сеанс «гарячої лінії». Тема «Гарячої лінії»: «Про результати діяльності Костянтинівської ОДПІ, хід операцій «Бюджет», «Щит». Недопущення виплат заробітної плати у «конвертах». Боротьба з корупцією в органах ДПС. Електронна податкова звітність».
У ході «гарячої лінії» були задані актуальні питання на які було надано вичерпні відповіді. Наводимо відповіді на деякі з них.
1. Які документи необхідно подати нерезиденту для самостійного визначення резидентського статусу?
Фізичній особі - іноземцю необхідно подати письмову заяву до податкового органу за місцем проживання в Україні з проханням вважати її резидентом для цілей оподаткування податком з доходів фізичних осіб у поточному році (звітному податковому періоді). В заяві зазначаються наступні відомості: прізвище, ім'я та по батькові, ідентифікаційний номер з ДРФО, дата народження (число, місяць, рік), громадянство, підстава перебування в Україні, час перебування в Україні у звітному періоді, джерело отримання доходу в Україні (назва працедавця, його код згідно з ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності, юридична адреса працедавця), місце проживання, а також інформація щодо документального підтвердження місця проживання фізичної особи - іноземця в Україні.
2. З якої суми заробітної плати нараховується податковий кредит: з нарахованої чи після вирахування з неї внесків до соціальних фондів та податкової соціальної пільги?
Норма щодо зменшення суми нарахованої заробітної плати на суми відрахувань до соціальних фондів, передбачена Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV, застосовується виключно при визначенні об'єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб при нарахуванні заробітної плати. Крім того, згідно зі ст. 6 Закону № 889-IV об'єкт оподаткування, визначений відповідно до п. 3.5 ст. 3 цього Закону, може зменшуватися ще й на податкову соціальну пільгу. Крім того, при нарахуванні податкового кредиту Закон № 889-IV передбачає застосування інших, не пов'язаних з нарахуванням заробітної плати, критеріїв, зокрема документально підтверджених витрат. Таким чином, Законом № 889-IV установлено окремі, не пов'язані між собою порядки щодо визначення об'єкта оподаткування при нарахуванні заробітної плати та щодо нарахування податкового кредиту. При цьому зазначеним Законом передбачено лише порівняння розміру (суми) податкового кредиту з розміром (сумою) нарахованого доходу платника податку у вигляді заробітної плати. Слід також додати, що оскільки Закон № 889-IV надає право на податковий кредит усім платникам податку незалежно від розміру їх доходу (заробітної плати), то зазначений підхід щодо прийняття за основу при розрахунку саме нарахованої заробітної плати відповідає принципу рівності всіх платників податку незалежно від того, користувалися вони протягом року податковою соціальною пільгою чи ні та які внески до соціальних фондів було сплачено з їх заробітної плати. Тобто виходячи з норм Закону № 889-IV податковий кредит – це сума витрат, на яку зменшується загальна сума нарахованої платнику податку протягом звітного року заробітної плати. Вже після зазначеного зменшення з решти суми провадиться перерахунок податкових зобов'язань (податку до повернення).
3. Підприємством подано уточнюючий розрахунок у зв'язку з отриманням із запізненням податкових накладних. У наступних звітних періодах отримано інші податкові накладні за той самий період. Як проводити уточнення цього разу: з урахуванням попередніх уточнень чи ні?
Якщо платник самостійно виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, то він зобов'язаний або подати уточнюючий розрахунок у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, або зазначити уточнені показники у складі декларації за будь-який наступний звітний (податковий) період. Якщо виправлення помилки здійснюється у декларації з ПДВ, то можливо виправлення лише однієї раніше поданої декларації. Аналогічно цьому одним уточнюючим розрахунком може бути виправлено помилки лише однієї раніше поданої декларації. При заповненні уточнюючого розрахунку обов'язково зазначається звітний (податковий) період, за який виправляються помилки, і якщо помилки цього податкового періоду вже виправлялися раніше, про це повідомляється у довідці до цього розрахунку. Тобто при поданні уточнюючого розрахунку за період, який виправлявся, уточнення, зроблені в попередніх уточнюючих розрахунках, повторно не включаються в останній розрахунок, оскільки їх уже враховано в обліку.
4. Підприємство із запізненням отримає податкову накладну від обленерго за поставлену в попередньому податковому періоді електроенергію, оскільки показники лічильника знімаються в наступних місяцях. Чому податкова не дає права збільшити податковий кредит у періоді отримання зазначеної податкової накладної?
У разі якщо згідно із законодавством підписання актів приймання-передачі товарів (послуг), придбання яких контролюється приладами обліку, відбувається у місяці, наступному за звітним, податкова накладна з такої поставки (при відсутності попередньої оплати) складається датою оформлення акта приймання-передачі. При цьому дата відвантаження (виконання, поставки (оплати) товарів (послуг)) повинна відповідати даті звітного місяця, в якому відбулася поставка. Така податкова накладна підлягає включенню до складу податкових зобов'язань постачальника та відображенню у податковій декларації з ПДВ звітного місяця (в якому відбулася поставка). При цьому, оскільки дата виписки такої податкової накладної не відповідає звітному (податковому) періоду (в якому фактично відбулася поставка), податкові зобов'язання за нею платником повинні декларуватися у рядку 8.4 податкової декларації з ПДВ та додатку 1 до податкової декларації з ПДВ звітного місяця (в якому відбулася поставка). У колонці 8 додатка 1 зазначається: «поставка за звітний місяць». Щодо права на податковий кредит у покупця за податковою накладною минулого періоду, то покупець матиме право на податковий кредит згідно з п. 7.4 ст. 7 Закону «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (зі змінами та доповненнями), але при цьому сума податку за такою накладною має бути відображеною у рядку 16.4 декларації з ПДВ як коригування, а не у рядку 10.1.
Відділ масово - роз‘яснювальної роботи та звернень громадян Костянтинівської ОДПІ
Переглядів: 833 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz