Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Червень » 19 » Для чого нам Податковий кодекс
19:45
Для чого нам Податковий кодекс
Триває реформування податкової системи України. Найважливішим моментом на одному з етапів реформування є прийняття Податкового кодексу України. Що ж такого важливого в цьому документі?
На сьогоднішній день в Україні існує ряд законодавчих актів, що регулюють сферу оподаткування, які були прийняті в різний час та до яких вносилась велика кількість змін. Крім того, положення нормативно-правових актів, що визначають порядок оподаткування з конкретного виду податку, не завжди узгоджуються з положеннями інших нормативно-правових актів, що призводить до наявності колізійних норм і, як наслідок, - до виникнення спорів між суб'єктами податкових правовідносин.
Проект Податкового кодексу України має стати першим в Україні кодифікованим законодавчим актом, що буде направлений на комплексне регулювання питань, пов'язаних з оподаткуванням. Проект Податкового кодексу України розроблено з метою прийняття єдиного в Україні законодавчого акту, який об'єднає у собі узгоджені норми, пов'язані з нарахуванням та сплатою податків, зборів, обов'язкових платежів у державі. Ним визначатимуться правові основи побудови та функціонування податкової системи, її структура та елементи.
Податковий кодекс має замінити більше двадцяти законодавчих актів, серед яких Закони України «Про систему оподаткування», «Про податок на додану вартість», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок з доходів фізичних осіб», «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» та низки інших.
Податковий кодекс України як єдиний консолідований нормативно-правовий акт надасть можливість запобігти штучній податковій збитковості суб'єктів господарювання, створення єдиних справедливих підходів та прозорих правил нарахування та сплати податків, зборів, обов'язкових платежів, забезпечить сталість податкового законодавства в державі.
Прийняття Податкового кодексу України забезпечить встановлення єдиного механізму реалізації державою податкової політики, визначить єдині засади, правила та норми з питань оподаткування як для платників податків, так і органів державної влади, забезпечить уникнення колізійних норм, прогалин у законодавстві та різного тлумачення норм, які регулюють відносини у сфері оподаткування.
Тобто, саме Податковий кодекс покликаний усунути всі прогалини у податковому законодавстві і створити таку стабільну податкову модель, яка б забезпечувала ефективне функціонування економіки країни. І ми всі, як податківці так і платники податків, добре розуміємо, що вдосконалене податкове законодавство, це шлях для подальшого інтегрування нашої країни до світової спільноти, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.
Тому що прийняття Податкового кодексу України сприятиме об'єднанню в одному нормативно-правовому акті цілого масиву норм, що регулюють сферу податкових правовідносин в Україні, а також забезпечить спрощення орієнтування платників податків у цій сфері, прозорість дій органів державної влади, які уповноважені здійснювати контроль за своєчасністю нарахування та повнотою сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів, чітко визначить засади функціонування системи оподаткування.
Відділ МРР та звернень громадян ОДПІ
Переглядів: 590 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz