Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2011 » Січень » 27 » Молодь обирає цівілізоване майбутне
17:37
Молодь обирає цівілізоване майбутне
           Зараз у житті країни наступив дуже цікавий історичний момент – 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Цей документ стосується не тільки підприємців і бізнесменів. Кожному з дитинства відомо слово «податок». А, оскільки, доходи в Україні отримують усі, податки з цих доходів також доводиться сплачувати усім.

Не відкриємо таємниці якщо скажемо, що Податковий кодекс можна охарактеризувати як  єдиний документ, що регламентує порядок обчислення, декларування і сплати податків, порядок проведення перевірок та інших дій у сфері оподаткування.

Отже, у цьому році вже звичний для українців процес декларування доходів за звітний рік хоч і відбудеться у відповідності до норм Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», але й містить в собі деякі відмінності від минулорічної компанії.

Податковий кодекс вніс свої корективи у процедуру подання податкових декларацій. Тому, свої доходи за 2010 рік і з метою сплати податкового зобов’язання, і з метою отримання податкового кредиту, громадяни декларуватимуть до 1 травня.

Не оминає кампанія з декларування доходів і відомих діячів культури і спорту. У цьому році своє ставлення до одного з обов'язків кожного громадянина України висловила Марія Тихонова – кандидат у майстри спорту міжнародного класу, неодноразова переможниця українських і європейських чемпіонатів у складі молодіжної збірної України з жіночого футболу.

З представницею такого незвичайного для жінок виду спорту зустрілися працівники відділу масово- роз’яснювальної роботи та звернень громадян Костянтинівської ОДПІ.

Маріє, Вам відомо, що з 1 січня розпочалася кампанія з декларування доходів громадян. Як ви ставитеся до цього процесу?

Я думаю, що кожна людина знає про те, що потрібно декларувати доходи. Адже це не можливо не знати. На телебаченні, по радіо і в пресі податківці розповідають про прийнятий Податковий кодекс і про щорічну кампанію з декларування доходів громадян. У кожному супермаркеті, у кожному адміністративному будинку і навіть на вулицях міста ми бачимо рекламні оголошення.

Дотримання громадянами своїх конституційних обов'язків по декларування доходів, є свідченням високого рівня податкової культури і поваги до своєї країни.

А повага до країни - це необхідний атрибут цивілізованого суспільства. Особливо це відчувається коли ти в рамках міжнародних змагань представляєш цю країну на міжнародному рівні. Якщо громадяни приховують свої доходи від оподаткування, у країни немає коштів на розвиток спорту, будівництво спортивних майданчиків, утримання спортивних шкіл, немає змоги виховувати спортсменів – переможців.  

Марія, Ви побували в багатьох країнах Європи. Чи цікавилися ви податками інших країн?

Зараз на кожному кроці ми бачимо гасло вітчизняної податкової служби «Задекларуйте доходи своєчасно!». А я нещодавно, у складі молодіжної збірної України з жіночого футболу, побувала в Нідерландах. Там теж за дотриманням податкового законодавства, як і в нас, стежить податкова служба (Belasting Dienst).  Ця організація будує свій імідж під гаслом: "Ми не можемо зменшити розмір податків, але можемо полегшити вам процедуру сплати".

Платником податку у них є будь-який громадянин, який протягом підзвітного календарного року провів на території Голландії більше півроку. Термін сплати податку у Нідерландах до 1 квітня року, наступного за звітним. Громадянин зобов'язаний заповнити податкову декларацію і сплатити податки за минулий рік. За поважних причин можна попросити відстрочку на три місяці.

В Нідерландах, наприклад, об'єктом оподаткування є отримані подарунки або успадкована власність. Податком обкладається спадкоємець або одержувач подарунка незалежно від місця його проживання. Податкові ставки прогресивні. В залежності від родинних зв'язків дотримувача й дарувальника, а також розміру дару, ставки коливаються від 5 до 68% розміру вартості подарунка.

Наскільки мені відомо, в прийнятому Податковому кодексі немає таких ставок. Максимальна ставка при отриманні спадщини або дарунка складає 17%, і то від  не резидента. Від близьких родичів першого ступеня споріднення ставка становить нуль відсотків, від інших осіб – громадян України -  5%.

Що б Ви хотіли сказати або побажати нашим читачам?

            Чесно сплачувати податки! Нарешті у нашій державі прийнято Податковий кодекс. Сьогодні Україна, орієнтуючись на найрозвиненіші країни світу, спроможна побудувати зовсім нову податкову систему з новим податковим мисленням. Ми станемо міцною та багатою країною не тільки завдяки своїм природнім ресурсам і працьовитості людей, а ще й завдяки високій правовій свідомості і податковій культурі громадян. Ми -  молодь, - обираємо цивілізоване майбутнє.

       Відділ МРР та ЗГ Костянтинівської ОДПІ

Переглядів: 566 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz