Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Листопад » 15 » У Костянтинівській ОДПІ проведено черговий сеанс «гарячої лінії»
17:05
У Костянтинівській ОДПІ проведено черговий сеанс «гарячої лінії»
9 листопада в Костянтинівській ОДПІ першим заступником начальника інспекції Ольгою Сосновською проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Тема «гарячої лінії»: Про результати діяльності Костянтинівської ОДПІ. Податковий кодекс України. Недопущення виплати заробітної плати «у конвертах». Податки з громадян. Електронна податкова звітність. В ході сеансу поступили запитання щодо податку на доходи громадян, податку на додану вартість, та ін. На всі питання громадян надані вичерпні відповіді. Пропонуємо до вашої уваги відповіді на окремі питання, які надійшли під час проведення цього заходу.
Питання: Чи оподатковуються ПДФО витрати понесені на технічне обслуговування транспортного засобу, орендованого у ФО ЮО?
Відповідно до ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України від 16.01.03 № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс) і ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України від 16.01.03 № 436-IV зі змінами та доповненнями за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає іншій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 776 Кодексу). Відповідно до п. 1.3 ст. 1 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" зі змінами та доповненнями (далі - Закон № 889) встановлено, що доходом фізичних осіб є будь-який дохід з джерел на території України, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності, в тому числі дохід у вигляді додаткового блага. "Додаткові блага" - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його працедавцем (самозайнятою особою), якщо такий дохід не є заробітною платою чи виплатою, відшкодуванням чи компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку (п. 1.1 ст. 1 Закону N 889). Враховуючи викладене, якщо договором оренди транспортного засобу передбачено, що технічне обслуговування транспортного засобу провадиться юридичною особою - наймачем, то при понесенні юридичною особою - наймачем витрат на технічне обслуговування орендованого у фізичної особи транспортного засобу об’єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб (доход) відсутній. В той же час якщо згідно з договором оренди технічне обслуговування (поточний ремонт), переданого в оренду транспортного засобу, провадиться наймодавцем за його рахунок, то при понесенні юридичною особою - наймачем витрат на технічне обслуговування (поточний ремонт) орендованого у фізичної особи транспортного засобу відповідно до п. 1.1 ст. 1 та Закону № 889 фізична особа –наймодавець отримує доход у вигляді додаткового блага і вартість такого технічного обслуговування (поточного ремонту) підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб у складі загального оподатковуваного доходу місяця, в якому було завершено ремонт, за ставкою, передбаченою п. 7.1 ст. 7 Закону N 889.
Питання: Яким чином оподатковується майно, яке отримано у подарунок ФО – резидентом від нерезидента?
Відповідно до п. 14.1 ст. 14 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб” (далі –Закон) майно подароване сестрою оподатковуюєься за правилами для оподаткування спадщини. Згідно із пп.13.2.3 п. 13.2 ст.13 Закону при отримані подарунку будь – яким спадкоємцем (обдарованим) від спадкодавця -нерезидента застосовується ставка оподаткування, визначеною пунктом 7.1 статті 7 Закону (15%), до будь-якого об`єкта спадщини (подарунку). Дохід у вигляді вартості подарованого майна включається до складу загального річного оподатковуваного доходу і відображається в річній податковій декларації про майновий стан, яка подається до 1 квітня року, наступного за звітним.
 Питання: З якої грошової оцінки ( нормативної чи експертної) слід утримувати ПДФО при даруванні нерухомого майна у вигляді земельної ділянки?
 Відповідно до п.14.1 ст.14 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб” із змінами та доповненнями (далі - Закон №889) кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими цим Законом для оподаткування спадщини. Згідно з п.13.2 ст.13 Закону №889 об'єкти спадщини оподатковуються: - при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, за нульовою ставкою податку до будь-якого об'єкта спадщини; - при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, за ставкою податку, визначеною пунктом 7.2 статті 7 цього Закону, до будь-якого об'єкта спадщини; - при отриманні спадщини будь-яким спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента - за ставкою податку, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону, до будь-якого об'єкта спадщини. Згідно з ст.5 Закону України від 11 грудня 2003 року "Про оцінку земель" із змінами та доповненнями, грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель. Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки. Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами. Згідно із ст.23 Закону України від 3 липня 1992 року №2535-ХІІ "Про плату за землю" із змінами та доповненнями, грошова оцінка земельної ділянки проводиться Державним комітетом України по земельних ресурсах за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України.
Відділ МРР та ЗГ Костянтинівської ОДПІ
Переглядів: 581 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz