Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2011 » Березень » 15 » Відшкодування ПДВ в Податковому кодексі України
09:59
Відшкодування ПДВ в Податковому кодексі України

Згідно з Положеннями Податкового кодексу України: Бюджетне відшкодування – це  відшкодування від'ємного значення податку на додану вартість на підставі підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість за результатами перевірки платника, у тому числі автоматичне бюджетне відшкодування у порядку та за критеріями, визначеними у розділі V Кодексу. Однією з переваг Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VI є концепція автоматичного відшкодуванням податку на додану вартість.

Порядок підведення підсумків (визначення позитивного чи від'ємного результату) звітного періоду не змінився. Як і раніше, позитивний результат звітного періоду підлягає сплаті до бюджету, а від'ємний – зменшує податковий борг або переноситься до наступного періоду, і якщо в наступному періоді результат знову виявиться від'ємним, виникає можливість  відшкодування.

Для наступного періоду є трохи нововведень стосовно визначення оплаченої частини від'ємного значення, яка підлягає відшкодуванню. Бюджетному відшкодуванню підлягає частина перенесеного з попереднього періоду від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до державного бюджету, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України – сумі податкового зобов'язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем товарів/послуг. Залишок від'ємного значення включається до податкового кредиту наступного податкового періоду.

Як і раніше, відшкодуванню підлягає лише оплачена в попередніх періодах частина від'ємного залишку попереднього періоду, а неоплачена частина переноситься далі.

У Податковому кодексі наведено перелік осіб, позбавлених права на відшкодування ПДВ це  особи з незначним стажем платника ПДВ (менше 12 місяців) та особи з малими обсягами оподатковуваних операцій за останні 12 місяців (меншими, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування). При цьому за операціями з придбання (спорудження) основних фондів право на відшкодування є без обмежень у всіх без винятку. Якщо платник податку має право на відшкодування ПДВ  він обирає один із двох способів отримання відшкодування:

– зарахування у зменшення податкових зобов'язань наступних періодів;

– повернення суми ПДВ на рахунок.

Своє рішення платник зазначає в декларації, до якої додає розрахунок суми бюджетного відшкодування та оригінали митних декларацій (для підтвердження вивезення), а обравши повернення на рахунок, додає до декларації заяву про повернення суми бюджетного відшкодування.

Податковий орган протягом 30 календарних днів після закінчення граничного терміну подання декларації проводить камеральну перевірку заявленої інформації. За наявності достатніх підстав, які свідчать про порушення, податківці мають право провести документальну позапланову виїзну перевірку протягом 30 календарних днів після закінчення терміну проведення камеральної перевірки.

Відповідно до п. 200.11 ПКУ перелік достатніх підстав, які дають право податковим органам на позапланову виїзну документальну перевірку платника ПДВ для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Такий перелік затверджений постановою Кабміну від 27.12.2010 р. № 1238.

Після закінчення перевірки податковий орган зобов'язаний у п'ятиденний строк подати висновок із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню, до Держказначейства, яке протягом 5 операційних днів після отримання висновку перераховує таку суму на рахунок платника.

Якщо сума бюджетного відшкодування визначена податковим органом не співпаде із заявленою сумою, то платнику буде направлено податкове повідомлення,  в якому буде вказано, суму відшкодування  за даними податкового органу.

За результатами камеральної перевірки можливо автоматичне відшкодування податку на додану вартість. Порядок такого відшкодування відрізняється від звичайного:

а) скороченням строку камеральної перевірки з 30 до 20 днів;

б) відсутністю можливої виїзної перевірки органом податкової служби;

в) скороченням строків надання податківцями висновку до Держказначейства з 5 до 3 днів;

г) скороченням строку перерахування Держказначейством відшкодування з 5 до 3 днів.

Для того, щоб отримати автоматичне відшкодування, від заявника не вимагається ніяких додаткових дій, для нього процедура отримання автоматичного відшкодування нічим не відрізняється від процедури отримання звичайного відшкодування.  Але право на отримання автоматичного відшкодування мають платники податку, які відповідають одночасно таким критеріям.

1. Всі обов'язкові критерії:

– не перебувають у судових процедурах банкрутства (пп. 200.19.1 ПКУ);

– включені до Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб – підприємців і не мають поганих записів у цьому реєстрі (наприклад, про припинення держреєстрації, відсутність підтвердження відомостей або відсутність за місцезнаходженням) (пп. 200.19.2 ПКУ);

– протягом попередніх дванадцяти місяців питома вага поставок за нульовою ставкою в загальному обсязі поставок перевищує 50 % (пп. 200.19.3 ПКУ);

– загальна сума розбіжностей між задекларованим податковим кредитом заявника відшкодування та задекларованими податковими зобов'язаннями його контрагентів не перевищує 10 % заявленої суми відшкодування (пп. 200.19.4 ПКУ);

– середня зарплата більше ніж у два з половиною рази перевищує мінімальну у кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів) з ПДФО (пп. 200.19.5 ПКУ);

– не мають податкового боргу (пп. 200.19.7 ПКУ).

2. Плюс хоча б один із критеріїв (пп. 200.19.6 ПКУ):

а) або чисельність працівників перевищує 20 осіб у кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів);

б) або залишкова вартість (у податковому обліку) власних основних фондів для ведення задекларованої діяльності перевищує заявлену суму відшкодування за попередні 12 місяців;

в) або рівень податкового навантаження з податку на прибуток є вищим від середнього по галузі в кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів) з податку на прибуток.

Нагадаємо, що всі платники ПДВ заявляють відшкодування однаково. Перевірка відповідності критеріям проводитиметься податківцями в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подання декларації.

Після перевірки кожного заявника на відповідність критеріям податковий орган відправляє тим із них, хто не відповідає критеріям, рішення із детальними поясненнями і розрахунками за критеріями, значення яких не дотримано.

Крім того, починаючи з 1 січня 2014року камеральна перевірка податкової звітності  платників податку, які мають позитивну податкову історію, проводиться протягом 5 календарних днів  з дня подання податкової декларації. Але  скористатися таким правом будуть мати можливість платники,  які протягом попередніх 36 послідовних місяців будуть відповідати критеріям,  затвердженим Кабінетом Міністрів України, стосовно позитивної податкової історії.  

Таким чином, максимально можливий строк отримання  автоматичного відшкодування більше ніж у двічі коротший за аналогічний строк отримання звичайного відшкодування (за умови проведення виїзної перевірки). Підприємство, яке відповідає критеріям для автоматичного відшкодування,  отримує відшкодування  максимум за 40 днів, а це перевага   в 14 днів.

Відділ МРР та звернень громадян ОДПІ

Переглядів: 1928 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz