Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2010 » Квітень » 6 » Зарплата «у конверті»: за і проти
18:02
Зарплата «у конверті»: за і проти
«Яке Ваше ставлення до виплати заробітної плати в «конвертах»?» - з таким запитанням зверталися працівники відділу масово - роз’яснювальної роботи та звернень громадян під час діалогу з платниками податків на семінарах, «круглих столах», під час індивідуальної роз’яснювальної роботи.
Думки, які висловили респонденти відрізняються, та їх можна згрупувати за принципом «за» і «проти». Наведемо приклади:
«За конверт»
1. Зарплата «в конверті», як правило, більша від зарплати офіційної. Не сплачується податок з доходів та соціальні внески.
2. Працедавцю зручно сплачувати заробітну плату в «конверті», бо немає нарахувань на заробітну плату, або вони значно менші. Немає відповідальності перед працівником за своєчасність та повноту її виплати.
3. Якщо зовсім не подобається працювати, – працівник може в будь-який слушний для нього час покинути роботу, не маючи відповідальності перед роботодавцем.
«Проти конверту»
1. Офіційно працівник ніде не працюєте. У разі звільнення він немає можливості стати на облік до центру зайнятості та отримувати допомогу по безробіттю.
2. Не зараховується трудовий стаж.
3. Немає соціальних гарантій, передбачених законодавством для працівника:
— права на відпустку, зокрема додаткову та без збереження зарплати, відпустку з вагітності та пологів;
— права на оплату листа непрацездатності;
— права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах;
— права не залучатися до наднормових робіт без вашого бажання;
— права на охорону праці;
— права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та ін.
4. Працівника можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги. Довести свої права через суд буде дуже проблематично.
5. Такий працівник отримуватиме мінімальну пенсію за віком.
6. Громадянин не зможете скористатися кредитом банку.
7. Якщо до бюджету не перераховується податок з доходів фізичних осіб із заробітної плати, такий працівник не зможе скористатись податковим кредитом за навчання, іпотеку або соціальне страхування.
Як бачимо, негативних наслідків від такого соціального явища як «заробітна плата в «конверті» значно більше ніж позитивних. Без перебільшення, таке явище можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави. До того ж, отримання неофіційних доходів позбавляє людину соціальної захищеності. Тому, шановні платники податків, треба замислюватись вже сьогодні: чи варті ті уявні переваги «за конверт» Вашого майбутнього. Обирати перш за все Вам, і відповідати за свій вибір також.
Костянтинівська ОДПІ закликає суб’єктів господарювання до своєчасного та повного офіційного нарахування та виплати заробітної плати найманим працівникам та перерахування податку з доходів фізичних осіб до бюджету.
Фахівцями Костянтинівської ОДПІ приділяється особлива увага погашенню заборгованості з заробітної плати, недопущенню її виплати без сплати податку з доходів фізичних осіб, виплати заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня та недопущення фактів виплати заробітної плати в "конвертах”, для чого проводяться відповідні заходи (індивідуальні бесіди з керівниками підприємств, аналіз наданих звітів за формою 1-ДФ, масово - роз’яснювальна робота з платниками податків тощо). За результатами проведених протягом січня-березня 2010р. заходів з керівниками підприємств, заборгованість з виплати заробітної плати скоротилась на суму 328,4 тис.грн., до бюджету надійшло податку з доходів фізичних осіб 46,4 тис.грн.
Відділ МРР та звернень громадян ОДПІ
Переглядів: 671 | Додав: kogni | Рейтинг: 0.0/0
Пошук по сайту
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz