Костянтинівка  ІНФОрмаційна

Меню сайту
Головна » 2012 » Вересень » 19 » Зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств в 2013 році
11:51
Зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств в 2013 році
Ставки податку

Ставка податку на прибуток підприємств з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно - 19 %.
З метою розвитку вітчизняної індустрії програмної продукції Законом № 5091 підрозділ 10 розділу XX Податкового кодексу доповнено новим пунктом, згідно з яким  строком на 10 років таким суб’єктам господарювання надається пільга в оподаткуванні. Зокрема, починаючи з 1 січня 2013 р. до 1 січня 2023 р. платники податків — суб’єкти індустрії програмної продукції нараховуватимуть податок на прибуток, отриманий від економічної діяльності в цій сфері, за ставкою 5%. При цьому в Податковому кодексі України визначено критерії, за наявності яких платник податку — суб’єкт господарювання вважається суб’єктом індустрії програмної продукції.

Авансові внески та річна декларація

Зміни в оподаткуванні податком на прибуток внесені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної податкової служби та в зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україну)” від 05.07.2012 № 5083.
Починаючи зі звітності з 01.01.2013 р. платники податку на прибуток щомісяця зобов’язані сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і строки, встановлені для місячного податкового періоду (протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового місяця), у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік. Для сплати авансових внесків у 2013 р. базовим показником для нарахування авансових внесків буде 2012р. У складі річної податкової декларації платником податку подаватиметься розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумо грошових зобов’язань.
При цьому, дванадцятимісячний період сплати авансових внесків визначається починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому визначено граничний строк подачі річної податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік, до місяця подання податкової декларації за поточний звітний (податковий) рік.
Авансовий внесок з податку на прибуток за січень-лютий 2013 р. розраховуватиметься у розмірі 1/9 частини податку на прибуток, нарахованого за 9 місяців 2012р.
Авансовий внесок з податку на прибуток сплачувати не будуть:
  • новостворені,
  • виробники сільськогосподарської продукції,
  • неприбуткові установи (організації),
  • платники податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують десять мільйонів гривень.
Новостворені платники податку  (зареєстровані на протязі звітного (податкового) року) сплачуватимуть податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання податкової декларації за звітні (податкові) періоди (календарний квартал, півріччя та дев’ять місяців) та без сплати авансового внеску. Але, у разі якщо дохід таких платників за підсумками звітного (податкового) року становитиме 10 і більше мільйонів гривень, то у наступному звітному податковому році такий платник повинен платити щомісячні авансові внески у розмірі не менш ніж 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік.
Платники податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують десять мільйонів гривень та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до органів державної податкової служби за звітний (податковий) рік без сплати авансового внеску.
Сплата податку на прибуток збитковими в минулому та поточному році підприємствами
Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов’язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, не здійснює авансових внесків у ІІ – IV кварталах звітного (податкового) року, а податкові зобов’язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік.
Платник податку, який зобов’язаний сплачувати авансовий внесок, але за підсумками першого кварталу не отримав прибутку або отримав збиток,  має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за І квартал. Він не здійснює авансових внесків у ІІ – IV кварталах звітного (податкового) року, а податкові зобов’язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік.

Врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування

Змінами, внесеними до п.3 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, встановлено, що сума від’ємного значення враховуватиметься при визначенні об’єкта оподаткування до повного погашення.
 
Оподаткування прибутку суб’єктів господарювання готельного бізнесу
 
Зміни в оподаткуванні податком на прибуток стосуються і оподаткування прибутку суб’єктів господарювання готельного бізнесу (Закон № 5180).
Відповідно до пп. «а» п. 17 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу строком на 10 років починаючи з 1 січня 2011 р. звільняється від оподаткування прибуток суб’єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг (група 55 КВЕД ДК 009:2005) у готелях категорій «п’ять зірок», «чотири зірки» і «три зірки», у тому числі новозбудованих чи реконструйованих або в яких проведено капітальний ремонт чи реставрацію існуючих будівель і споруд (за умови, що дохід від реалізації послуг з розміщення шляхом надання номера для тимчасового проживання становить не менше ніж 75%).
Законом № 5180 до зазначеної норми Податкового кодексу внесено зміни.
Так, починаючи з 1  серпня 2012 р. для застосування пільги в оподаткуванні прибутку дохід від реалізації вищезазначених послуг у таких платників податку встановлено у розмірі 50%.

 Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю

Переглядів: 4557 | Додав: kogni | Рейтинг: 3.7/3
Пошук по сайту
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Лічильник

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz